Şalpazarı Meslek Yüksekokulu

Çanakkale ve Şehitlerimiz Konulu Konferans Düzenlendi

Meslek Yüksekokulumuz Konferans Salonunda Şalpazarı Gençlik ve Spor İlçe Müdürlüğü ile ortaklaşa düzenlediğimiz "Çanakkale ve Şehitlerimiz" konulu konferans düzenlendi.

Aziz Şehitlerimiz için duyulan saygı duruşu ve İstiklal Marşı okundu. Kur'an-ı Kerim Tilaveti ile program başladı. Meslek Yüksekokulumuz Müdürü Sayın Doç. Dr. Dönüş GENÇER'in açılış konuşmasının ardından misafir konuşmacı Samsun Ondokuz Mayıs Üniversitesi İlahiyat Fakültesi öğretim üyesi Doç. Dr. Hayrettin ÖZTÜRK'ün sunumu ile devam etti. Programa; Meslek Yüksekokulumuz akademi ve idari personel ile öğrencilerimiz, ilçe kurum amirleri, lise öğrencileri ve sivil vatandaşlar katıldı. Tamamen dolu salona hitap eden Doç. Dr. Hayrettin ÖZTÜRK, konuşmasında; "Çanakkale Zaferi imanla kazanılan bir zafer. Bu zaferde önemli olan iki önemli olay mevcuttur. Birincisi, Savaş bütün şiddetiyle devam ederken, aç ve yorgun olan Cevat Paşa, kısa bir uykuya dalar. Rüyasında Peygamber Efendimizi (S.A.V.) görür. Peygamber Efendimiz, eli ile denizin üzerini gösterir. Deniz üzerinden Nur iner. İnen nurun orada "Kaf" ve "Vav" harfleri belirir. Birden bire uyanan Cevat Paşa, askerlerine rüyadan anlayabilen birini sorar. Bir asker rüya tabirlerinden anladığını söyler ve Cevat Paşa'nın rüyasını yorumlar. Savaşı kazanacağımızı söyler.  Ebced Hesabına göre Kaf ve Vav 26 etmektedir. Türk yapımı eskiden kalma toplam 26 mayınımız bulunmaktadır. Cevat Paşa tüm mayınların rüyasında Peygamber Efendimiz'in söylediği yerlere mayınların yerleştirilmesini emreder. Cevat Paşa, daha sonra Nusret Mayın Gemisi Komutanı Yüzbaşı Hakkı Bey ile Yüzbaşı Hafız Nazmi Bey’i makamına çağırır ve mayınları nereye dökecekleri konusunda plan yaparlar. Ve plan gereği bu sırlı 26 mayın Kumbağı Burnu ile Soğanlıdere arasına iki sıra halinde Boğaz’a paralel olarak tekbir ve dualarla dökülür. Fakat Yüzbaşı Hakkı Beyin yüreği bu heyecana dayanamaz ve bu sırada kalp krizi geçirir, Kelime-i şehadeti söyleyerek ruhunu teslim eder. Ertesi gün 18 Mart 1915 sabahı İngilizlerin en büyük zırhlılarından Irresistible ve Ocean zırhlıları, Nusret’in sabaha karşı döktükleri mayınlara çarparak herkesin şaşkın bakışları arasında Boğaz’ın dibini boylarlar. İkinci olay ise, Seyit Onbaşı'nın 276 kg top mermisini ateşlemesiyle İngiliz donanmasını bozguna uğratmış ve geri kaçışlarını sağlayarak zaferin kazanılmasında büyük pay sahibi olmuştur" diyerek sözlerine devam etti. Anlattığı konular üzerinden öğrencilere sorular sorarak, cevabını bilen öğrencilere hediye takdiminde bulundu. Konuşma sonrasında Şalpazarı Gençlik ve Spor İlçe Müdürü Sayın Murat AYAZ tarafından, katılımlarından ve konuşmalarından dolayı Sayın Doç. Dr. Hayrettin ÖZTÜRK'e plaket takdimi etti. 

Program, İlçemiz Dereköy Merkez Camii Müeezzin-Kayyımı Hasan YAZICI tarafından yapılan dua ve  toplu fotoğraf çekimi ile sona erdi.

İlgili Resimler


Menüyü Kapat