Şalpazarı Meslek Yüksekokulu

Acil Durum ve Afet Yönetimi

Acil Durum ve Afet Yönetimi Programı

 

Dili Türkçe                                                                         
Bölüm Başkanı (ya da Eşdeğeri) Doç. Dr. Dönüş GENÇER
Süresi (Yıl) 2
İkinci Öğretim Yok
Kontenjanı Normal Öğretim: 30+1
Staj Durumu Var
Mezuniyet Ünvanı Acil Durum ve Afet Yönetimi Teknikeri
ÖSYM Tipi TYT
Ders Müfredatı Ders Bilgi Paketi İçin Tıklayınız

 

Programın Amacı

Türkiye’nin, depremler gibi doğal afetler için risk taşıyan coğrafi bir bölgede olması nedeniyle, bir afet durumunda inisiyatif alacak iyi yetişmiş insan gücüne olan gereksinim toplum için yaşamsal önemdedir. Acil Durum ve Afet Yönetimi alanında ihtiyaç duyulacak bilgi ve becerilere sahip, can ve mal güvenliğinin sağlanması için gerekli çalışmaların tümü için yapılan çalışmalara katılabilecek, bilgisiyle destek sağlayabilecek, meydana gelebilecek zincirleme olayların ve ikincil afetlerin önlenmesinde çalışabilecek, hizmet / iş sürekliliğinin aksamaması için gerekli önlemlerin alınması işlerinde rol alabilecek elemanların yetiştirilmesi amaçlanmıştır. Bu program, öğrencilere acil durum ve afet yönetimi anlayışı sağlamanın yanı sıra onların çözümleyici ve iletişim becerilerini ilerletmeye ve onları yangın güvenliği, tahliye, afet öncesi planlama ve yasal dayanaklar da içinde olmak üzere çeşitli kariyer yollarında geliştirmeye yöneliktir.

 

Tarihçe

Acil Durum ve Afet Yönetimi Programı 2022-2023 eğitim-öğretim yılında 30 öğrenci ile öğretime başlamıştır.

 

Kabul Koşulları

Yükseköğretim Kurulu Ölçme Seçme ve Yerleştirme Merkezi tarafından yapılan sınav sonucunda TYT puan türünde yeterli puanı almış öğrenciler alınmaktadır. Programa ayrıca, yatay geçiş yoluyla da öğrenci kabul edilmektedir. Bu geçişler bir yönerge ile düzenlenmiştir ve öğrenciler farklı yükseköğretim kurumlarının diploma programları veya aynı yükseköğretim kurumu içindeki diploma programları arasında önceden ilan edilen sayı ve geçiş şartları çerçevesinde geçiş yapabilirler.

 

Kazanılan Derece

Programı tüm gereksinimlerini yerine getirerek başarı ile tamamlayan mezunlar "Acil Durum ve Afet Yönetimi Önlisans Diploması" derecesi alırlar.

 

Akademik Eğitimde İlerleme

Acil Durum ve Afet Yönetimi Önlisans Programından mezun olan öğrencilerin lisans öğrenimine devam edebilmeleri için Ölçme, Seçme ve Yerleştirme Merkezi (ÖSYM) tarafından yapılan Dikey Geçiş Sınavına (DGS) girmeleri gerekmektedir. Mezun olanlar gerekli koşulları sağladıkları takdirde fakültelerin veya yüksekokulların (Lisans) Acil Yardım ve Afet Yönetimi, Hemşirelik, Sağlık Yönetimi, Sosyal Hizmet programlarına dikey geçiş yapabilmektedirler.

 

Mezuniyet Koşulları

Acil Durum ve Afet Yönetimi ön lisans programındaki tüm dersleri ve stajı başarıyla tamamlamış olması en az 120 AKTS kredisini sağlaması ve genel not ortalamasının 4,00 üzerinden en az 2,00 olması gerekmektedir.

 

İstihdam Olanakları

Programı başarıyla bitirerek “Acil Durum ve Afet Yönetimi Teknikeri” ünvanı alan öğrenciler, kamu sektöründeki İçişleri Bakanlığı Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığı (AFAD), İl Afet ve Acil Durum Müdürlükleri, AFAD Arama ve Kurtarma Birlik Müdürlüğü başta olmak üzere Sağlık Bakanlığı Acil Sağlık Hizmetleri Genel Müdürlüğü ve Hastaneler, Yerel Yönetimler gibi çeşitli kamu kurum ve kuruluşlarında, özel sektör ve sivil toplum örgütlerinde afet yönetimiyle ilgili alanlarda, uluslararası kuruluşlarda, afet yönetimiyle ilgili organizasyonlarda da çalışabilir.

 

Bölüm Olanakları/ Laboratuvar İmkânları

Projeksiyonlu sınıflar, bilgisayar laboratuvarı ve spor salonu bulunmaktadır.

 

Akademik Personel

Öğr. Gör. Lokman ODABAŞ

Öğr. Gör. Ömer UZUNTAŞ

Öğr. Gör. Bereket Bülent AYKER

 

Ders İçerikleri

Ders içerikleri (Türkçe) için tıklayınız.

Ders içerikleri (İngilizce) için tıklayınız.

Menüyü Kapat